Mat,

Det lilla extra i matlagningen

Om du som jag gillar att bjuda hem vänner och familj till mysiga middagar, så lät med här. Jag är inte något matlagningsfreak, men när det är tal om dessa middagar, då är det roligt att stå i köket. Man lägger helt enkelt ner lite mera energi och kärlek i maten, när man lagar den till andra. Jag brukar sträva efter att på ett eller annat sätt imponera på mina gäster. Det kan vara dukningen som får lite extra flair, eller att jag tänkt ut en kreativ underhållning ti anslutning till middagen. Men roligast av allt är det ju, om själva maten imponerar.

Sous Vide

För inte så länge sen upptäckte jag något som var helt nytt för mig. Ja faktiskt nästan ett nytt matlagningsuniversum för mig. Nämligen den franska tekniken /metoden sous vide. Det handlat om ett slags långtids -kok, där man först vakuumförpackar maten, och värmer den upp i ett vattenbad med noga kontrollerad temperatur. Framförallt till kött är metoden fantastisk, eftersom man får en jämn och exakt riktigt temperatur i köttet. Köttet blir väldig mört, och man undgår den reduktion av köttet som man normalt får vid exempelvis stekning.

Kräver anpassad utrustning

Metoden kräver att man har anpassad utrustning, och kanske är det därför det inte är så vanligt i medelsvenssons kök ännu. Man kan bland annat finna prisvärd utrustning till Sous Vide via länken. Det man behöver är en vakuummaskin, samt en cirkulator eller vattenbad. Jag har valt att skaffa en cirkulator efter att jag sökt runt lite på nätet efter rekommendationer. När jag tillagar mitt kött, så marinerar och kryddar jag det först, och vakuumförpackar det sedan, skiva för skiva. När vattenbadet har önskad temperatur för köttet ligga och koka ett par timmar. När jag tar upp det ser det lite tråkigt ut, eftersom det saknar grill eller stekyta. Därför bryner jag det i pannan väldigt snabb, för att på så sätt få den med. Jag har aldrig förr fått så många komplimanger för min mat, som första gången jag serverade kött tillagat på detta sätt. Det var klart värt de några tusenlappar jag kom av med vid köpet av utrustningen!

0no comment

writer

The author didnt add any Information to his profile yet

Leave a Reply