Resa,

Prag – mer än bara Pragborgen och tjeckisk pilsner

På senare år har de öst- och centraleuropeiska huvudstäderna bakom den gamla “järnridån” fått ett enormt uppsving inom turistnäringen. Detta förklaras framförallt av hög standard för mycket lägre priser än i västeuropeiska storstäder, men också av slående vackra vyer, häpnadsväckande arkitektur från såväl medeltiden som den modernistiska eran. Den huvudstad i det forna östblocket, förutom före detta Östberlin, som upplevt det största uppsvinget i turism sedan 1989 är den tjeckiska huvudstaden Prag. Denna centraleuropeiska pärla har nästan blivit lika vanlig för storstadsweekends som London och Paris. Prag är en stor stad med massor av branta backar, som du definitivt vill uppleva till fots. Se till att packa med ett par bra promenadskor, eller ha ett ett par iläggssulor mot nedsjunken framfot från www.alignfootwear.se– för här är risken för ömmande trampdynor stor, i ett par sämre skor!

 

Prag har blivit en “go-to” för allt från klassresor för gymnasiestudenter till svensexor och bussresor för pensionärsföreningar. Prag är en stad som har någonting för alla – ett vibrerande nattliv för partysugna, tusentals barer för ölentusiaster och ett av Europas största slott, Pragborgen, som mäktigt tornar sig över floden Vltava för arkitektur- och historieintresserade. Men Prag är mycket mer än ölrundor och Pragborgen. Staden ruvar på så många pärlor som de flesta turister aldrig upplever.

Se Prags enastående utbud av modern konst

Prag har i över hundra år varit en av Europas, och världens, mest visionära städer när det kommer till modern konst. Här hittar du enastående verk inom modernt måleri, scenkonst, skulptur, film och fotografi. Om det skulle vara dåligt väder när du är i Prag är det nästan ett måste att gå och se en föreställning på någon av stadens alla teatrar, eller att ta en tur till moderna muséet – som ligger i ett av Europas mest spännande områden inom modern konst just nu, Holešovice.

Promenera i vackra Vinohrady

Vinohrady är en stor stadsdel direkt öster om Prags stadskärna. Namnet betyder ordagrant “Vingård” och heter så för att det en gång var platsen för en rad kungliga vingårdar. Idag hittar du enastående jugendbyggnader med ett brett utbud av mysiga restauranger, kaféer och barer. Här hittar du även den stora och lummiga ölträdgården Riegrovy Sady, vilken är ett måste under soliga dagar.

Se bortom staden på 93 meters höjd

En sevärdhet som många turister missar, trots att den bokstavligen syns från hela staden, är tv-tornet i Žižkov. Tornet byggdes 1985-1992 för att kunna förse det kuperade Prag med radio- och tv-sändningar, och är en arkitektonisk modern klassiker. På 93 meters höjd hittar du utsiktsplatsen, där du kan se långt utanför Prags stadsgräns. När du är färdig, ta med fördel en drink i baren en kort hisstur ner, eller ät en elegant middag i tornets egen restaurang på 60 meters höjd. Och på tal om Prag och modern konst – lägg märke till de jättelika skulpturerna av bebisar som klättrar upp för tornet, formgivna av en av Tjeckiens kändaste konstnärer, David Cerny.

0no comment

writer

The author didnt add any Information to his profile yet

Leave a Reply